1. Charolaise

Do niedawna uznawana za jedną z najlepszych ras bydła mięsnego. Jest to największa pod względem kalibru i masy ciała francuska rasa mięsna.
2. Simental

Pierwotnie simentalery były bydłem roboczym, dlatego charakteryzuje je masywna budowa (o mocnym kośćcu i dobrze rozbudowanej muskulaturze); następnie rasę tą formowano w kierunku mlecznym.
3. Galloway

Jest to rasa bydła mięsnego powstała w surowych warunkach południowo-zachodniej Szkocji, w rejonie Galloway (stąd nazwa). Była hodowana od wieków w Szkocji.
4. Hereford

Jest uważana za najbardziej rozpowszechnioną na świecie rasę bydła mięsnego. Pochodzi z hrabstwa Hereford w zachodniej Anglii, gdzie przed rokiem 1700 znana była pod nazwą Hereford-shire. Utworzono ją w wyniku krzyżowania lokalnego ciężkiego czerwonego bydła roboczego z białogłowym bydłem sprowadzonym z Flandrii.
5. Salers

Ojczyzną tej rasy są górzyste rejony Masywu Centralnego. Do lat 70. XX w. była rasą wszechstronnie użytkową (mięso, mleko, siła pociągowa). Obecnie występuje głównie w kraju pochodzenia, ale jej przedstawicieli można spotkać na wielu kontynentach (także w Afryce i Oceanii).
Bydło salers charakteryzuje się dużą odpornością na trudne warunki środowiskowe a także ma niskie wymagania paszowe.
6.Piemontese

Warunki środowiskowe nie sprzyjają tam intensywnej hodowli bydła mięsnego ze względu na suche lata i stosunkowo ostre zimy ograniczające dostępność pasz. Surowy klimat w połączeniu z genotypem (dolew krwi zebu pakistańskiego) spowodował wytworzenie rasy bydła bardzo wytrzymałego, dobrze przystosowanego do zróżnicowanych warunków żywienia i utrzymania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz